
بیمه بدنه چیست؟
یکی از انواع بیمه خودرو، بیمه بدنه میباشد. بیمه بدنه اجباری نیست اما عموما دارندگان وسایل نقلیه برای جبران خساراتی که تحت پوشش بیمه ثالث نمیباشد این بیمه نامه را خریداری میکنند. با خرید برخی از پوششهای اضافی در بیمه بدنه میتوانیم بیمه نامه کاملتری برای خودروی خود داشته باشیم. البته ممکن است هنگام خرید خودرو صفر با اصطلاح کارت طلایی آشنا شده باشید. خرید کارت طلایی یا بیمه بدنه میتواند یک چالش برای هرکس باشد که با افزایش اطلاعات خود از هرکدام میتوانید انتخاب هوشمندانهای داشته باشید.
نکته: بیمه بدنه فقط برای خودرو نیست و همه وسایل نقلیه از موتور سیکلت گرفته تا هواپیما و کشتی میتوانند بیمه بدنه خریداری نمایند.
افزایش ارزش خودروها در سالهای اخیر، هزینههای جبران خسارتهای اتفاق افتاده را یکی از هزینههای ناخواسته برای دارندگان خودرو کرده است. همانطور که میدانید بیمه شخص ثالث خسارات جانی و مالی وارد شده به سایر افراد را جبران میکند و خودروی آسیب دیده که مقصر ماجراست نمیتواند هیچگونه خسارتی از بیمه ثالث دریافت نماید از این رو مواردی که در بیمه های شخص ثالث قابل پرداخت نمیباشد با بیمه بدنه جبران میشوند از جمله:
- در تصادفاتی که شما مقصر حادثه باشید نمیتوانید از بیمهنامههای شخص ثالث برای اتومبیل خود استفاده کنید
- اگر اتومبیل شما سرقت یا دچار آتش سوزی یا سقوط و واژگونی گردد نمیتوانید از بیمه نامه شخص ثالث خود استفاده نمایید
- زمانی که اتومبیل پارک شده شما، دچار تصادف میشود و شما نمیدانید مقصر این حادثه چه کسی است نمیتوانید از بیمه نامه شخص ثالث خود استفاده نمایید
- زمانی که اتومبیل شما گرفتار بلایای طبیعی مانند سیل و طوفان و… شود و یا خودرو و یا لوازم جانبی آن به سرقت برود، نمیتوانید از بیمه نامه شخص ثالث خود استفاده نماید
با داشتن بیمه بدنه تمام خسارتهای گفته شده از بیمه بدنه قابل دریافت است . با توجه به چند علت گفته شده، خرید بیمه بدنه میتواند بسیار عاقلانه باشد
اصطلاحاتی که در بیمه بدنه باید بدانید
- بیمه گر: شرکت بیمهای است که مشخصات آن در بیمه نامه درج شده و به ازای دریافت حق بیمه جبران خسارات احتمالی را انجام میدهد.
- بیمه گذار: شخصی است حقیقی یا حقوقی که مالک بیمه نامه است و یا مسئولیت حفظ بیمه نامه را از طرف مالک را دارد.
- ذینفع: شخصی است که بنا به درخواست بیمه گذار نام وی در این بیمه نامه درج گردیده است و تمام یا بخشی از خسارت به وی پرداخت میشود.
- حق بیمه: مبلغی است که در بیمه نامه مشخص شده و بیمه گذار موظف است در زمان خرید بیمه نامه تمام یا بخشی از آن را به ترتیبی که در بیمه نامه مشخص میشود به شرکت بیمه پرداخت نماید.
- موضوع بیمه: وسیله نقلیه زمینی است که مشخصات آن در بیمه نامه درج شده است. لوازمی که مطابق کاتالوگ وسیله نقلیه بیمه شده به خریدار تحویل و یا در بیمه نامه درج شده است نیز جر موضوع بیمه محسوب میشود.
- فرانشیز: بخشی از هر خسارت است که به عهده بیمهگذار است و میزان آن در بیمهنامه مشخص میگردد
- مدت اعتبار بیمه نامه: مدت بیمهنامهها معمولا یک ساله است اما شروع و پایان مدت اعتبار بیمهنامه به ترتیبی خواهد بود که در بیمهنامه معین شده باشد.
شرایط عمومی بیمه بدنه را بدانید
بیمه، قراردادی است که بین شرکت بیمه و یک فرد حقیقی و یا حقوقی منعقد می شود، در بیمه بدنه نیز همانند سایر بیمه نامهها دو طرف قرارداد (شرکت بیمه و بیمه گذار) متعهد به رعایت برخی از اصول هستند. وظایف و تعهدات بیمه گذار در بیمه بدنه و قوانین بیمه بدنه عبارتند از:
- رعایت اصل حد اعلای حسن نیت: از مرحله شروع استعلام بیمه بدنه خودرو تا محاسبه بیمه بدنه، اطلاعاتی توسط بیمه گذار ثبت میشود و شرکت بیمه بر اساس آن محاسبه نرخ بیمه بدنه را انجام داده و بیمه نامه را صادر میکند. اگر بیمه گذار واقعیتی را پنهان کرده و یا اطلاعاتی بر خلاف واقعیت به شرکت بیمه بدهد، در زمان خسارت بیمه تعهدی را نسبت به جبران نخواهد داشت و بیمه نامه نیز ابطال خواهد شد.
- پرداخت حق بیمه: شروع تعهدات بیمه نامه با پرداخت حق بیمه شروع میشود، در خرید نقدی، در همان ابتدا تمامی حق بیمه را وی پرداخت میکند ولی در خرید قسطی، در زمان سررسید اقساط باید مبلغ حق بیمه را پرداخت شود، در غیر این صورت شرکت بیمه میتواند بیمه نامه را فسخ نماید و یا تعهدی در جبران خسارت را نداشته باشد. نکته : با پرداخت نقدی بیمه بدنه، عموما شرکتهای بیمه با ارائه تخفیف بیمه بدنه در محاسبه بیمه بدنه، از این نوع خرید بیمه نامه حمایت مینمایند. بنابراین خرید نقدی بیمه بدنه از ارزانترین بیمه بدنه خواهد بود.
- اعلام تشدید خطر: در ابتدای قرارداد، بیمه گذار برخی از شرایط خودرو از قبیل نوع کاربری و ارزش خودرو و …را به شرکت بیمه اعلام میکند، چنانچه در طول مدت بیمه نامه تغییراتی در هر یک از موارد فوق اتفاق بیافتد ، بیمه گذار موظف است که شرکت بیمه را از این تغییر آگاه نماید، در غیر این صورت شرکت بیمه تعهدی در برابر جبران خسارت شرایط نامتعارف نخواهد داشت و خسارت بر اساس شرایط اولیه بیمه نامه پرداخت میشود.
- اعلام خسارت: هر بیمه گذاری موظف است در زمان خسارت حداکثر تا 5 روز کاری به شرکت بیمه اطلاع داده و مدارک لازمه را به شرکت بیمه تحویل دهد.
- عدم اظهارات خلاف واقع: تقلب در خرید بیمه نامه از اتفاقاتی میباشد که برخی از بیمه گذاران متاسفانه در زمان اعلام اطلاعات به شرکت بیمه انجام میدهند. در این صورت شرکت بیمه تعهدی را در جبران خسارت نخواهد داشت.
- جلوگیری از وقوع حادثه و توسعه خسارت: با توجه به ماهیت بیمه که برای جبران خسارت میباشد، اما بیمه گذار موظف است که برای جلوگیری از وقوع حادثه و حتی توسعه خسارت احتیاط های لازم را انجام دهد، چراکه ممکن است در برخی از موارد خود بیمه گذار اقدام به ایجاد خسارت نماید تا مبلغی را به صورت خسارت دریافت نماید. یکی از دلایل اعمال فرانشیز بیمه بدنه به همین دلیل است.
- خودداری از جابجایی و یا تعمیر وسیله نقلیه: در زمانی که حادثه ای اتفاق بیافتد، فرد بیمه گذار باید از جابجایی و یا تعمیر وسیله نقلیه اجتناب کند، مگر این که این جابجایی به دستور مامور انتظامی باشد.
حتما بخوانید: در تصادف صحنه بهم ریخته چه باید کرد؟
خسارتهای تحت پوشش
بیمه نامه بدنه در شرکتهای مختلف بیمه دو نوع پوشش اصلی و پوششهای اضافی را دارد که بیمه گذار میتواند به انتخاب خود علاوه بر پوشش اصلی، با پرداخت حق بیمههای بسیار اندک این پوششها را داشته باشد:
پوششهای اصلی بیمه بدنه
- آتش سوزی، صاعقه و انفجار (آصا): خسارتهایی که در اثر آتش سوزی، صاعقه و انفجار به موضوع بیمه (خودروی بیمه شده) و یا لوازم یدکی اصلی همراه آن وارد شود
- سرقت کلی: اگر خودروی بیمه شده به سرقت برود و یا در اثر دزدی یا حتی شروع دزدی خسارتی به وسیله بیمه شده و یا سایر لوازم جانبی آن وارد شود تحت پوشش قرار دارد.
- واژگونی و سقوط خودرو: خسارتهای ناشی از واژگونی و سقوط خودروی بیمه شده حتی اگر شما مقصر حادثه باشید
- برخورد خودرو با یک جسم ثابت و یا متحرک: خسارتهایی که ناشی از برخورد خودروی بیمه شده با یک جسم ثابت و یا متحرک و یا برخورد اجسام دیگر به خودروی بیمه شده اتفاق بیافتد حتی اگر شما مقصر حادثه باشید
- خسارتهای انتقال خودرو: خسارتهایی که در زمان نجات و انتقال خودروی بیمه شده وارد شود
این پوششها، پوششهای اصلی میباشند و برای داشتن پوششهای کامل تر باید حتما پوششهای اضافی را خریداری نمایید
پوششهای اضافی بیمه بدنه
از مزایای بیمه بدنه آگاهی و انتخاب درست پوششهای اضافی می باشد. پوششهای اضافی در واقع برای جبران خسارتهایی میباشد که ممکن است به هر دلیلی اتفاق بیافتد و جزو پوششهای اصلی بیمه بدنه اتومبیل نیست. بهترین بیمه بدنه خودرو بیمه نامهای است که پوششهای کامل و لازم بیمهای را داشته باشد. این پوششها در محاسبه نرخ بیمه بدنه موثر میباشد. پوششهای اضافی عبارتند از:
- پوشش شکست شیشه: شکسته شدن شیشه به تنهایی و بدون برخورد اشیا خارجی با داشتن این پوشش پرداخت میشود به عنوان مثال شکسته شدن شیشه در اثر گرم و سرد شدن هوا که در بیشتر خودروهای داخلی از جمله پژو و پراید و سمند اتفاق می افتد قابل جبران میباشد.
- پوشش سرقت لوازم و قطعات خودروی بیمه شده: یکی از حوادثی که در سالهای اخیر بسیار افزایش یافته سرقت لوازم خودرو از قبیل رینگ و لاستیک و … میباشد. برای جبران این خسارت میتوانید این پوشش را تهیه نمایید. نکته سرقت کلی خودرو از پوششهای اصلی بیمه بدنه میباشد.
- پوشش بلایای طبیعی : خسارتهای ناشی از سیل و زلزله و سایر بلایای طبیعی که به خودروی بیمه شده وارد میشود نیز با داشتن این پوشش قابل جبران میباشد. اگر در مناطقی زندگی میکنید که خطر سیل و زلزله و رانش زمین وجود دارد حتما این پوشش را به بدنهتان اضافه نمایید.
- پوشش پاشیده شدن رنگ و مواد شیمیایی: رنگ بدنه خودرو ممکن است در اثر ریختن روغن ترمز و یا پاشیده شدن رنگ و مواد شیمیایی دیگر دچار آسیب شود که این پوشش خسارت اتفاق افتاده را جبران خواهد نمود. جالب است بدانید که این یکی از پوششهای ارزان میباشد و بیشتر بیمه گذاران این پوشش را در بیمه نامههای خود دارند.
- پوشش ایاب و ذهاب: اگر در اثر خطرات اصلی اتفاقی برای خودرویتان بیافتد و خودروی بیمه شده به علت آسیب وارده قابل استفاده نباشد، با داشتن پوشش هزینه ایاب و ذهاب روزانه مبلغی را به عنوان ایاب و ذهاب و برای رفت و آمد پرداخت میشود.
- پوشش نوسانات قیمت: با وجود نوسانات قیمتی که در سالهای گذشته در بازار خودرو اتفاق افتاده، داشتن این پوشش را از الزامات بیمه بدنه میکند. علت داشتن این این پوشش را میتوان چنین بیان کرد که ارزش خودروی بیمه شده معیار پرداخت خسارت در میباشد. در صورت داشتن این پوشش اگر خسارتی در زمان تغییر قیمت خودرو اتفاق بیافتد مبلغ خسارت به نسبت سرمایه بیمه شده به قیمت واقعی روز بازار محاسبه و پرداخت میشود.
- پوشش کشیده شدن میخ روی بدنه: یکی از پوششهای جالب بیمه بدنه، جبران خسارتهای ناشی از کشیدن میخ و سایر اشیا مشابه روی بدنه است. این پوشش فعلا فقط توسط بیمه بدنه ایران ارائه میشود.
- استهلاک: در جبران خسارتهای مختلفی که تحت پوشش بیمه بدنه میباشد، فقط خسارت تحت پوشش پرداخت میشود و هزینه استهلاک خودرو با بیمه قابل پرداخت نمیباشد مگر این که پوشش حرف استهلاک را خریداری نمایید.
- پوشش حذف فرانشیز: پرداخت همه خسارات برای همه پوششهای درج شده در بیمه نامه دارای فرانشیز میباشد. اگر میخواهید فرانشیزی در خسارات پرداخت نکنید میتوانید پوشش حذف فرانشیز را به صورت پوشش اضافی در بیمه نامهتان تهیه نمایید.
- پوشش ترانزیت: اگر سفر خارج از کشور دارید میتوانید این پوشش را به بیمه بدنهتان اضافه کنید و از پوششهای بیمه بدنهتان در خارج از کشور استفاده کنید میتوانید پوشش ترانزیت را تهیه نمایید. این نکته را فراموش نکنید که پوشش سرقت کلی و سرقت قطعات در خارج از مرزهای ایران پوشش ندارد.
خسارت هایی که تحت پوشش بیمه بدنه نمی باشد
بیمه بدنه نیز مانند سایر بیمه نامه ها دارای استثنائاتی میباشد که هر بیمه گذاری باید از شرایط عمومی بیمه بدنه خود آگاه باشد، تا بتوانید در انتخاب مناسبترین بیمه بدنه آگاهانه خرید نمایید. استثنائات بیمه بدنه عبارتند از:
- خسارات ناشی از انفجار های هسته ای
- خسارتهایی که در اثر جنگ و شورش و یا اعتصاب و حمله وارد میشود.
- خسارات عمدی که توسط بیمه گذار، ذینفع و یا خود راننده به خودرو وارد شود.
- خسارتهایی که در اثر مصرف برخی از مواد از جمله مواد روان گردان و مخدر و یا حتی از مشروبات الکلی اتفاق بیافتد.
- خسارتهایی که در حوادثی از قبیل فرار از پلیس به خودرو وارد شود، البته اگر در زمان فرار بدون اجازه مالک خودرو اتفاق بیافتد، می تواند از پوشش خود استفاده کند.
- خسارات حوادثی که در اثر رانندگی بدون گواهینامه و یا حتی اگر حوادثی در اثر رانندگی با گواهینامه نامرتبط باشد و یا حتی گواهینامه باطل شده باشد، این خسارات را پوشش نمیدهد.
- همه خساراتی که در اثر بکسل کردن وسیله نقلیه به خودروی دیگر به خودرو وارد شود، جبران خسارات بر اساس بیمه نامه های مربوط به خودروهای بکسل و اصول و مقررات ایمنی آنها پرداخت میشود.
- خسارتهایی که در اثر حمل تعداد مسافر و یا بار بیش از ظرفیت به خودرو وارد شود.